Abdülhamid döneminde Servet-i Fünûn adlı derginin çevresinde toplanan sanatçıların Batı etkisinde geliştirdikleri bir edebiyat hareketidir. Edebiyat tarihimizde Batılı anlamda bir ekol bir mektep karakteri gösteren yegane topluluk Servet-i Fünun topluluğudur.
Edebiyat I Cedide Milliyet Sanat
Çevresinde toplandıkları dergiden dolayı bu gruba Servet-i Fünûn edebî topluluğu da denilmektedir.
Serveti funun yeni edebiyat denmesinin. Serveti Fünun kısa bir dönem etkisini sürdürse de Türk edebiyatı için önemli bir dönemdir. Dönemin siyasal baskıları sansür ve diğer şartlar yüzünden dönemin yazarları tiyatrodan uzak durmuş bu yüzden de Servet-i Fünûn Döneminde tiyatro sönük bir edebiyat türü olarak kalmıştır. Yeni Türk Edebiyatı Servetifünun Edebiyatı - 5 EDEBİYAT TÜRKÇE ÖABT İbrahim KILIÇkpss - öss - tyt - ayt - öabt.
Yeni Türk Edebiyatının dikkate değer bir safhası olan Servet-i Fünun devrinde tenkitte yeni ve kalıcı adımlar atılmış tenkidin birçok alanı ile ilgili olarak dergide pek çok yazı ve inceleme yer almıştır. Servet-i Fünûn edebiyatı işte tam olarak bu süreç içerisinde ortaya çıkmıştır. Edebiyatı Cedidenin en önemli romanlarından olan Mai ve Siyahta idealleri olan bir şairin iç dünyası ile birlikte orta halli bir Türk ailesinin hayatı etraflı olarak verilmektedir.
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATI 1896-1901 EDEBİYAT-I CEDİDE YENİ EDEBİYAT Servet-i Fünun veya Edebiyat-ı Cedide devri Türk edebiyatında 1860tan beri devam eden Doğu-Batı mücadelesinin kesin sonucunu Batı edebiyatını savunanların lehine belirleyen bir edebiyat dönemidir. Serveti Fünun edebiyatında roman hakkında fikir söylemek için bu dönemin başlıca romanlarına göz atmak gerekir. Servetifünun Edebiyatı 1860tan sonra başlayan Batılılaşma hareketinin bir uzantısıdır.
Servet-i Fünûn edebiyatı edebî türler içinde en az tiyatro ile ilgilenmiştir. Serveti Fünun ile birlikte eserler içerik teknik ve anlayış bakımından Batılı bir nitelik elde etmiştir. SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATI EDEBİYATI CEDİDE 1896-1901 Servet-i Fünun edebiyatı dönemi edebiyatımız ve düşünce hayatımıza önemli etkileri olmuş bir dönemdir.
Buna rağmen Servet-i Fünun dönemi bu şartlar altında da eleştir türünde bazı gelişmeler gösterebilen bir dönem olmuştur. Servet-i Fünûn edebiyatı veya topluluğun kendini anarken kullandığı adıyla Edebiyat-ı Cedîde II. Serveti-i Fünûn Edebiyatının doğmasında Muallim Naci ile Recaizâde arasındaki eski-yenitartışması çok önemli bir rol oynamıştır Muallim Naci eski edebiyata karşı daha ılımlı duruyordu.
Bu edebiyat hareketi Serveti Fünun dergisi ile başladığı için aynı derginin ismiyle anılır. Türkiyenin Hocaları Sizin yanınızda. Fakat Edebiyat-ı Cedideciler bir daha bir araya gelemez ve üyeleri ferdi olarak yazılarını yazmayı sürdürür.
Tanzimat Edebiyatının Batılılaşma çabalarını yürütmüşlerdir. Servet-i Fünûn tamlaması fenlerin zenginliği anlamına gelmektedir. 1896dan 1901e kadar süren dönemi kapsar.
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATI EDEBİYAT-I CEDİDE SALON EDEBİYATI 1896 1901 Türk edebiyatında 1896-1901 yılları arasında faaliyet gösteren edebî topluluktur. Yeni edebiyata geçişin yavaş ve doğal bir süreçte olması gerektiğini savunuyordu. Dergi çıkmaya devam etmektedir Ama SERVETİ FÜNUN TOPLULUĞU artık dağılmıştır6 SERVET-İ FUNUN DERGİSİ VE FECRİ ATİ TOPLULUĞU.
Esasında bu dönem eleştiri türünün gelişimi açısından pek de uygun olmayan bir dönemdir.
Edebiyat Defterim 2 Servet I Funun Salon Edebiyati Edebiyat I Cedide Wattpad
Tidak ada komentar